Easiest Way to Prepare Quick Semur Daging & Kentang

Semur Daging & Kentang. Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging & Kentang Lihat juga resep Semur daging tempe enak lainnya. Semur daging pedas manis. foto: cookpad/wulanandri. Memasak semur daging juga lebih singkat.

Hey everyone, it's Jim, welcome to our recipe page. Today, we're going to prepare a distinctive dish, semur daging & kentang. It is one of my favorites. For mine, I'm gonna make it a little bit unique. This will be really delicious.

Semur Daging & Kentang is one of the most favored of recent trending foods on earth. It is appreciated by millions every day. It's easy, it's fast, it tastes delicious. Semur Daging & Kentang is something which I have loved my entire life. They are fine and they look fantastic.

Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

To begin with this recipe, we must prepare a few components. You can cook semur daging & kentang using 21 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

The ingredients needed to make Semur Daging & Kentang:

  1. {Get of daging sapi, cuci bersih, potong sesuai selera.
  2. {Get of air untuk merebus daging.
  3. {Make ready of air biasa atau air kaldu (hasil rebusan daging).
  4. {Take of minyak sayur untuk menumis.
  5. {Prepare of kecap manis.
  6. {Take of kentang, kupas, potong-potong.
  7. {Take of bawang goreng untuk taburan.
  8. {Make ready of Bumbu-bumbu:.
  9. {Prepare of bawang merah.
  10. {Get of bawang putih.
  11. {Prepare of kemiri sangrai.
  12. {Get of jahe.
  13. {Get of lengkuas, memarkan.
  14. {Make ready of serai, memarkan.
  15. {Prepare of daun salam.
  16. {Get of daun jeruk.
  17. {Get of lada bubuk.
  18. {Take of pala bubuk.
  19. {Make ready of cengkeh.
  20. {Make ready of garam.
  21. {Get of kaldu bubuk.

Masakan ini dikenal sebagai menu yang mengandalkan teknis perebusan dengan api sedang hingga bumbu meresap. Tutup panci saat memasak agar daging lebih cepat matang. Semur merupakan hidangan daging yang menggunakan teknik memasak slow cooking dan memiliki kuah berwarna cokelat. Warna cokelat ini berasal dari campuran kecap manis, pala, cengkeh, juga rempah khas Indonesia seperti bawang merah, bawang putih, dan bawang bombay.

Instructions to make Semur Daging & Kentang:

  1. Masak air di dalam panci sampai mendidih kemudian masukkan daging sapinya. Rebus daging sampai matang. Buang buih-buih putih yang ada di permukaan airnya..
  2. Sambil menunggu daging matang, haluskan bawang merah, bawang putih, kemiri sangrai dan jahe..
  3. Setelah daging matang dan empuk, matikan api kompor. Tiriskan daging. Selanjutnya panaskan minyak sayur, tumis bumbu halus beserta serai, lengkuas, daun salam dan daun jeruk sampai harum dan matang.
  4. Kemudian masukkan daging ke dalam tumisan bumbu, aduk rata. Lalu tuang air kaldu. Tambahkan lada bubuk, pala bubuk, cengkeh, garam dan kaldu bubuk. Aduk rata.
  5. Selanjutnya beri kecap manis. Masak sampai bumbu meresap ke dalam daging. Aduk rata. Tes rasa. Kemudian masukkan potongan kentang. Masak sampai kentang empuk dan kuah mengental.
  6. Setelah matang angkat dan tuang ke dalam mangkuk saji. Taburi bawang goreng..

Biasanya, semur disajikan dengan daging sapi, tetapi tak menutup kemungkinan daging. Resep Semur Daging Sapi Bumbu Paling Enak - Salah satu masakan khas nusantara yang cukup banyak disukai oleh masyarakat adalah rendang daging sapi dan semur daging sapi. Wajar saja, karena kedua menu tersebut sangat mudah untuk dibuat dan tentu saja rasanya yang lezat dan menggugah selera makan. Semur is a stew that combines kecap manis or sweet soy sauce with spices. The result is a sweet, aromatic gravy!

So that's going to wrap it up for this special food semur daging & kentang recipe. Thank you very much for reading. I am confident that you can make this at home. There is gonna be interesting food at home recipes coming up. Remember to save this page on your browser, and share it to your loved ones, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!

LihatTutupKomentar