How to Make Quick Semur Daging

Semur Daging. Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging Lihat juga resep Semur daging tempe enak lainnya. Semur daging pedas manis. foto: cookpad/wulanandri. Memasak semur daging juga lebih singkat.

Hello everybody, it is Brad, welcome to our recipe site. Today, we're going to make a distinctive dish, semur daging. One of my favorites food recipes. For mine, I'm gonna make it a bit tasty. This will be really delicious.

Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging is one of the most favored of recent trending foods in the world. It is simple, it's fast, it tastes delicious. It is appreciated by millions daily. Semur Daging is something that I have loved my whole life. They are nice and they look fantastic.

To begin with this recipe, we have to prepare a few ingredients. You can cook semur daging using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

The ingredients needed to make Semur Daging:

  1. {Make ready of Daging Sapi 1kg sy pakai Kisi Kembang/Sengkel.
  2. {Take of Cabe Merah Besar.
  3. {Make ready of Tomat.
  4. {Take of Bawang Merah, Rajang.
  5. {Take of Bawang Putih, Rajang.
  6. {Get of Garam.
  7. {Make ready of Merica Bubuk.
  8. {Get of Pala Bubuk.
  9. {Take of Totole / Kaldu Jamur.
  10. {Take of Kecap Manis sy pakai Bango.
  11. {Make ready of Mentega 2sdt sy pakai Blueband.
  12. {Prepare of Minyak Goreng.
  13. {Take of Air Matang.
  14. {Get of Wortel 2 Buah Ukuran Sedang.
  15. {Make ready of Kentang.
  16. {Get of Bawang Merah Goreng untuk pelengkap.

Masakan ini dikenal sebagai menu yang mengandalkan teknis perebusan dengan api sedang hingga bumbu meresap. Tutup panci saat memasak agar daging lebih cepat matang. Semur merupakan hidangan daging yang menggunakan teknik memasak slow cooking dan memiliki kuah berwarna cokelat. Warna cokelat ini berasal dari campuran kecap manis, pala, cengkeh, juga rempah khas Indonesia seperti bawang merah, bawang putih, dan bawang bombay.

Steps to make Semur Daging:

  1. Siapkan semua bahan. Potong tomat jadi 4, cabe jadi 2 supaya saat di presto ga hancur.
  2. Panaskan minyak goreng, tumis bawang merah bawang putih hingga wangi, jangan sampai berubah warna. Masukan cabe dan mentega. Setelah mentega leleh merata, matikan api. Pindahkan ke wadah presto.
  3. Tambahkan air matang kira2 1.5L saya pakainya, pokoknya daging harus terendam di dalam air. Masukan kecap manis, merica, pala, garam, totole hingga kuah terasa medok agar bumbu nanti meresap dalam daging dengan enak. Setelah di icip rasa kuahnya sudah enak, masukan daging yang sudah di potong, masukan tomat juga. Presto dengan pilihan daging, saya pakai presto signora.
  4. Sambil menunggu presto, potong kentang dan goreng, lalu sisihkan. Wortel juga di goreng, bukan direbus, agar bau tanahnya hilang.
  5. Setelah presto selesai, pindahkan ke panci untuk koreksi rasa lagi. Jika rasa sudah enak, masukan kentang goreng dan wortel goreng..
  6. Pindah ke mangkok supaya lebih cantik dan menarik. Taburkan bawang merah goreng diatasnya. Semur Daging siap disajikan dengan nasi panas dan perkedel kentang.

Biasanya, semur disajikan dengan daging sapi, tetapi tak menutup kemungkinan daging. Resep Semur Daging Sapi Bumbu Paling Enak - Salah satu masakan khas nusantara yang cukup banyak disukai oleh masyarakat adalah rendang daging sapi dan semur daging sapi. Wajar saja, karena kedua menu tersebut sangat mudah untuk dibuat dan tentu saja rasanya yang lezat dan menggugah selera makan. Semur is a stew that combines kecap manis or sweet soy sauce with spices. The result is a sweet, aromatic gravy!

So that is going to wrap this up with this exceptional food semur daging recipe. Thanks so much for reading. I'm sure you will make this at home. There is gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to save this page on your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!

LihatTutupKomentar