Step-by-Step Guide to Make Ultimate Semur Daging & Kentang

Semur Daging & Kentang. Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging & Kentang Lihat juga resep Semur daging tempe enak lainnya. Semur daging pedas manis. foto: cookpad/wulanandri. Memasak semur daging juga lebih singkat.

Hello everybody, it is me, Dave, welcome to my recipe page. Today, we're going to prepare a special dish, semur daging & kentang. It is one of my favorites food recipes. For mine, I'm gonna make it a bit unique. This is gonna smell and look delicious.

Semur Daging & Kentang is one of the most favored of recent trending meals in the world. It is enjoyed by millions every day. It is simple, it is fast, it tastes delicious. Semur Daging & Kentang is something which I've loved my entire life. They are nice and they look wonderful.

Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

To begin with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook semur daging & kentang using 21 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

The ingredients needed to make Semur Daging & Kentang:

  1. {Make ready 500 gr of daging sapi, cuci bersih, potong sesuai selera.
  2. {Take 2 ltr of air untuk merebus daging.
  3. {Take 500 ml of air biasa atau air kaldu (hasil rebusan daging).
  4. {Make ready 5 sdm of minyak sayur untuk menumis.
  5. {Get 7 sdm of kecap manis.
  6. {Prepare 2 buah of kentang, kupas, potong-potong.
  7. {Make ready 1 sdm of bawang goreng untuk taburan.
  8. {Get of Bumbu-bumbu:.
  9. {Get 8 siung of bawang merah.
  10. {Prepare 4 siung of bawang putih.
  11. {Take 3 btr of kemiri sangrai.
  12. {Take 1 ruas jari of jahe.
  13. {Make ready 1 ruas jari of lengkuas, memarkan.
  14. {Take 1 btg of serai, memarkan.
  15. {Make ready 2 lbr of daun salam.
  16. {Prepare 2 lbr of daun jeruk.
  17. {Make ready 1 sdm of lada bubuk.
  18. {Prepare 1/4 sdt of pala bubuk.
  19. {Make ready 3 btr of cengkeh.
  20. {Take 1,5 sdt of garam.
  21. {Get 1/2 sdt of kaldu bubuk.

Masakan ini dikenal sebagai menu yang mengandalkan teknis perebusan dengan api sedang hingga bumbu meresap. Tutup panci saat memasak agar daging lebih cepat matang. Semur merupakan hidangan daging yang menggunakan teknik memasak slow cooking dan memiliki kuah berwarna cokelat. Warna cokelat ini berasal dari campuran kecap manis, pala, cengkeh, juga rempah khas Indonesia seperti bawang merah, bawang putih, dan bawang bombay.

Instructions to make Semur Daging & Kentang:

  1. Masak air di dalam panci sampai mendidih kemudian masukkan daging sapinya. Rebus daging sampai matang. Buang buih-buih putih yang ada di permukaan airnya..
  2. Sambil menunggu daging matang, haluskan bawang merah, bawang putih, kemiri sangrai dan jahe..
  3. Setelah daging matang dan empuk, matikan api kompor. Tiriskan daging. Selanjutnya panaskan minyak sayur, tumis bumbu halus beserta serai, lengkuas, daun salam dan daun jeruk sampai harum dan matang.
  4. Kemudian masukkan daging ke dalam tumisan bumbu, aduk rata. Lalu tuang air kaldu. Tambahkan lada bubuk, pala bubuk, cengkeh, garam dan kaldu bubuk. Aduk rata.
  5. Selanjutnya beri kecap manis. Masak sampai bumbu meresap ke dalam daging. Aduk rata. Tes rasa. Kemudian masukkan potongan kentang. Masak sampai kentang empuk dan kuah mengental.
  6. Setelah matang angkat dan tuang ke dalam mangkuk saji. Taburi bawang goreng..

Biasanya, semur disajikan dengan daging sapi, tetapi tak menutup kemungkinan daging. Resep Semur Daging Sapi Bumbu Paling Enak - Salah satu masakan khas nusantara yang cukup banyak disukai oleh masyarakat adalah rendang daging sapi dan semur daging sapi. Wajar saja, karena kedua menu tersebut sangat mudah untuk dibuat dan tentu saja rasanya yang lezat dan menggugah selera makan. Semur is a stew that combines kecap manis or sweet soy sauce with spices. The result is a sweet, aromatic gravy!

So that is going to wrap this up with this special food semur daging & kentang recipe. Thanks so much for reading. I am confident that you will make this at home. There's gonna be more interesting food at home recipes coming up. Remember to save this page on your browser, and share it to your loved ones, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!

LihatTutupKomentar