Steps to Make Super Quick Homemade Semur Daging & Iga Sapi

Semur Daging & Iga Sapi. Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging & Iga Sapi Semur is a stew that combines kecap manis or sweet soy sauce with spices. The result is a sweet, aromatic gravy! Semur daging pedas manis. foto: cookpad/wulanandri.

Hey everyone, hope you are having an amazing day today. Today, we're going to make a special dish, semur daging & iga sapi. It is one of my favorites. This time, I will make it a little bit tasty. This is gonna smell and look delicious.

Semur is an Indonesian type of meat stew (mainly beef), that is braised in thick brown gravy commonly found in Indonesian cuisine. The main ingredient used in semur gravy is sweet soy sauce, shallots, onions, garlic, ginger, candlenut, nutmeg and cloves, sometimes pepper, coriander, cumin and cinnamon might be added. Sweet soy sauce is the most important ingredient in the Semur-making process.

Semur Daging & Iga Sapi is one of the most popular of current trending foods on earth. It is easy, it is fast, it tastes yummy. It's enjoyed by millions daily. They're nice and they look fantastic. Semur Daging & Iga Sapi is something that I have loved my entire life.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can cook semur daging & iga sapi using 23 ingredients and 3 steps. Here is how you can achieve that.

The ingredients needed to make Semur Daging & Iga Sapi:

  1. {Make ready of BAHAN:.
  2. {Take 1/2 Kg of Daging Sapi.
  3. {Take 1/4 of Iga.
  4. {Prepare 1 bungkus of santan (kara).
  5. {Take 2 of sereh (Digeprek).
  6. {Get 1 ruas of lengkuas (digeprek).
  7. {Make ready of Kecap manis (secukupnya).
  8. {Take of Air (secukupnya).
  9. {Prepare 3 lembar of daun salam.
  10. {Get 3 lembar of daun jeruk.
  11. {Make ready of BUMBU HALUS:.
  12. {Prepare 8 siung of bawang merah.
  13. {Take 5 siung of bawang putih.
  14. {Prepare 1 buah of cabe merah besar.
  15. {Prepare 3 butir of kemiri.
  16. {Get 1 ruas of jahe.
  17. {Take 1/4 biji of pala.
  18. {Get 1/2 buah of tomat.
  19. {Take of PENYEDAP:.
  20. {Take 1 sdt of garam.
  21. {Get 1 sdt of kaldu sapi bubuk.
  22. {Get 2 sdt of gula pasir.
  23. {Prepare 1/2 of mercia/lada bubuk.

Memasak semur daging juga lebih singkat. Masakan ini dikenal sebagai menu yang mengandalkan teknis perebusan dengan api sedang hingga bumbu meresap. Tutup panci saat memasak agar daging lebih cepat matang. Semur merupakan hidangan daging yang menggunakan teknik memasak slow cooking dan memiliki kuah berwarna cokelat.

Steps to make Semur Daging & Iga Sapi:

  1. Rebus daging dan iga menggunakan presto selama 20 menit.. kalau tidak punya presto boleh menggunakan teknik 7.30.15.. yaitu dengan merebus terlebih dahulu daging dan iga selama 7 menit. Lalu matikan kompor dan diamkan selama 30 menit dalam keadaan panci tertutup.. jika sudah 30 menit rebus lagi selama 15 menit.. cek daging apakah sudah empuk.. kalau sudah empuk angkat dan ditiriskan.. lalu potong potong daging sesuai selera. (Kalau saya dipotong kotak tipis kecil-kecil)..
  2. Kemudian haluskan bumbu menggunakan blender. Atau boleh diulek yaa.. kalau sudah halus tumis bumbu sampai harum lalu tambahkan daun salam, daun jeruk, sereh yang sudah digeprek, dan lengkuas yang sudah digepre k. Tumis sampai tanak.. kemudian tambahkan air dan irisan daging yang sudah dipotong" jangan lupa iganya jugaa.. lalu aduk sampai bumbu tercampur rata (Jumlah airnya sesuai selera ya.. kalau saya sampai dagingnya kerendam).
  3. Kemudian masukkan garam, kaldu sapi, lada bubuk, gula, dan tambahkan juga kecap manis..aduk dan tunggu sampai airnya menyusut yaa.. kalau airnya sudah menyusut tambahkan santannya dan aduk sampai rata supaya santannya tidak pecah. Koreksi rasa. Kalau rasanya sudah pas semur daging siap dihidangkan.. selamat mencobaa🥰.

Warna cokelat ini berasal dari campuran kecap manis, pala, cengkeh, juga rempah khas Indonesia seperti bawang merah, bawang putih, dan bawang bombay. Biasanya, semur disajikan dengan daging sapi, tetapi tak menutup kemungkinan daging. Resep Semur Daging Sapi Bumbu Paling Enak - Salah satu masakan khas nusantara yang cukup banyak disukai oleh masyarakat adalah rendang daging sapi dan semur daging sapi. Lihat juga resep Semur daging tempe enak lainnya. Nah semur daging kerbau ini lebih nikmat jika kalian makan dengan nasi hangat disertai minum teh manis hangat, dijamin deh makyuss.

So that is going to wrap it up with this special food semur daging & iga sapi recipe. Thank you very much for your time. I am confident you can make this at home. There's gonna be interesting food at home recipes coming up. Don't forget to save this page on your browser, and share it to your family, friends and colleague. Thanks again for reading. Go on get cooking!

LihatTutupKomentar